Basit yöntem ve kalıplarla, Üç boyutlu (3D yada 3B) gözlük yapımı.
Bu gözlükler sinemadaki gözlükler değildir. Onları evde yapmak şu an için söz konusu değil. Çünkü çok özel gözlük camları kullanıyorlar. Işığın dik ve yatay dalga boyunu ayırabilen polarize camlar gibi. Aşağıda kırmızı camgöbeği (red/cyan) gözlük yapımı anlatılıyor.
http://www.smm.org/studio3d/files/glasses.pdf adresindeki tek sayfalık akrobat reader dosyasını yazıcıdan bastırın. Her parçayı ayrı ayrı kesin.
Bu parçaların göz kısımlarını çıkarın. Açılan boşluklar için sol göze kırmızı, sağ göze cyan denen mavi tonu gelecek şekilde kalın jelâtin yerleştirin.
Sayfanın altında ikinci gözlük sandığınız parçaları jelâtin yapıştırdığınız parçaların tam üstüne gelecek şekilde yapıştırın.
Önemli bir detay var. En çok sorulan şey bu jelâtinlerin yani göz kısımlarına gelecek saydam plastiklerin / asetat da olur / nereden bulunacağı. Ben şahsen birçok saydam plastikle deneme yaptım. Bir gün sahnede tiyatro izlerken ışıkların renk değiştirmesi için kullanılan filtre plastiği gördüm. Sonra bu filtreleyen plastiği inceleyince par64 denen bir saydam plastik olduğunu öğrendim.
Büyük kırtasiyelerde böyle tarif edilince kırmızı ve cyan renk istenmeli. Kırmızı bulmak kolay ama mavi ile yeşilin ortasındaki bir renk olan cyan için deneme yapmanız gerekebilir bir kaç mavi renk alıp. Ancak kesinlikle koyu mavi değil, Açık bir mavi tonu.
Kulak tutacak sapları da karşılıklı yapıştırdıktan sonra ön kısma sabitleyin. Evet, gözlüğünüz hazır!