Kendi ekolojik evinizi kendiniz yapmak isterseniz bu proje size bir fikir verebilir. Doğa ve ekoloji düşkünlerine özel bir proje.
Başka bir mimari mümkün : Yuva solganıyla yayınlanan bu proje ile kendi ekolojik evinizi yapabilecek, yada fikir edinebileceksiniz.
Yapım aşamaları ve bir çok fikir için orijnal adresi :
http://gunluk.dogadernegi.org/yuva/#more-583
Dilerseniz projeyi buradan yada buradan pdf olarak indirebilirsiniz.
Kendi sitelerinden aldığımız tanıtımı aynen buraya eklemek isteriz.
Antalya’nın Beydağları’nda bulunan, tarih boyunca insan dahil tümcanlıları coşkuyla beslemiş Alakır Nehri, son on yıldır ‘başka bir
dünya’ özlemini besliyor. Alakır Nehri Kardeşliği’nin doğayla uyumlu,
alternatif yaşam deneyimleri ilk meyvelerini vermeye başladı.
‘Yuva’, maddi ve manevi maliyeti en aza indirerek, sağlıklı ve doğayla uyumlu bir yaşamalanı denemesi.
Yıkıcı, tektipçi küresel kapitalist sistemin dayattıklarına karşı ’başka bir dünya’nın mümkünlüğünün deneyimlerini paylaşacağımız serinin ilki olan ‘YUVA’ çıktı. Eyleme niyeti olanlar özgürce dijital ortamlardan yada baskısını alarak elden paylaşabilirler. Türlü maddi, manevi, sosyal ve ekolojik maliyetlerle sistemin insanlara dayattığı ’4 duvar arası Toki kafası’ mantığına karşı deneyimlediğimiz, maddi ve manevi maliyeti az sağlıklı ev yapımının, samimi niyetteki eylemlerinde kardeşlere bir soluk aldırmasını diliyoruz.
ALAKIR NEHRİ KARDEŞLİĞİ
Malzemeler;
Yuvamızı yapacağımız araziden ve onun içinde bulunduğu tabiatın içinden, etraftaki canlılara en az rahatsızlığı veren bir duyarlılık ve farkındalıkla topladıklarımız ile, en yakındaki yerleşimlerin atıklarının, mantıklı ve uyumlu bir şekilde biraraya getirilmesiyle oluştu yuvamız.
Biz, kendimize özgü koşullarımızın yönlendirdiği tasarımımızın inşası için, yuvamızı kuracağımız yerden ve etrafından; taş, toprak, çalı, gübre, ağaç ve en yakın yerleşimin atıklarından; kapı, pencere, tahta, lavabo, lastik, musluk, cam… temin ettik.
Yapım aşamalarına geçelim ve fotoğraflara bakalım.
Öncelikle yer ve duvar için uygun zemin şartlarını sağlamak gerekiyor.

5 m çapında daire zemin üzerine yaklaşık 20 m kare yer kaplayacak.

Kesilerek kabukları soyulan, yörenin hakim ağaçlarından pırnal meşe direklerinin toprağa girecek 60-70 cm’lik kesimleri, yine yörenin hakim ağaçlarından kızılçamların çırasının ateşiyle kararacak kadar yakıldıktan sonra, açılan çukurlara etrafları taşlarla iyice sağlamlaştırılarak yerleştirildi.

Direklerin arasına zakkum dalları 20 şer cm ara ile döşendi.


Tesfiye için kesilen çalılar ve direkler için kesilen ağaçlardan kalan dallar, pencere ve kapı yerleri kabaca açık bırakılacak şekilde, zakkumlarla oluşturulan duvar kalıplarının içine iyice sokuşturuldu.
Çalılar, içten ve dıştan, gerekli görünen boşluklar taş parçalarıyla dolgulanarak, çamurla sıvandı. Böylelikle iç ve dıştan yapılan sıvanın ortasında kalan çalıdan boşluk, iç etkenlerin dışarıya, dış etkenlerin de içeriye olan etkisine karşı yalıtım görevi görür.




Çatıya döşeyeceğimiz malzemeleri tutması için önce çatının saçaklarına kapak tahtaları çaktık. Çatı malzemelerini sermeden önce, son olarak da tepe penceremiz için bulduğumuz atık kamyon lastiğini, çatı direklerini içine alacak şekilde yerleştirip direklere vidalayarak sabitledik. Üzerine de, lastiği kaplayacak büyüklükte bulduğumuz atık kalın bir camı silikonla yapıştırdık. Tavan tahtalarının üzerini ilk olarak, bir nalburda bulduğumuz ve elinde kaldığı için ucuza verdiği (120tl), hava geçirgen bir su yalıtım malzemesiyle döşedik. Bu, şartta olmamakla beraber, üzerine döşeyeceğimiz doğal malzemelerde oluşabilecek bir soruna karşı, deneyimsizliğimizden ötürü bir sigorta olarak düşünüldü.
Bu malzemenin üzerine etraftan kestiğimiz sazları, onun üstüne topladığımız çam iğnelerini, onun üzerine de aynı duvarın ilk sıvasında olduğu gibi hazırladığımız çamuru 5-10 cm kalınlığında olacak şekilde serdik. Çamur tamamen kuruduktan sonra oluşan çatlakları kapatıp son rötuşları atmak için, iç duvarların son sıvasında kullandığımız karışımla çatıyı sıvadık ve kuruduktan sonra su yalıtımı için atık sıvı yağla fırçaladık. Çatı, ideal olarak her yıl, yaz sonu kışa girmeden bir bezle son sıva karışımının bulamaç haliyle bir kez silinmelidir.




94 günlük bu sürecin 74 günü, günde 8 saat, 2 kişi çalışarak tamamladığımız yuva’nın kurulumu sırasında, bedenimizin farklı yerlerini dönüşümlü olarak çalıştırmaya özen gösterdik. (yoga..) Nefesimize (prana..) ve yaptığımız işin farkındalığına odaklı (vipasana..) olarak, ay’ın (biodinamik..) ve doğa’nın (hava koşulları..) ritmine uygun çalışarak, herhangi bir sağlık sorunu yaşamadan, yorgun ve bitkin düşmeden, aksine sağlık, güç ve huzur kazanarak tamamladık
yuva’nın kurulumunu.

Projenin toplam maliyeti 2250 TL tutmuş.
Projenin adreslerini tekrar vermekte fayda görüyoruz.
http://gunluk.dogadernegi.org/yuva/#more-583
http://www.bianet.org/biamag/cevre/138629-adim-adim-ekolojik-ev-yapim-rehberi
http://mithatmarul.files.wordpress.com/2012/05/yuva.pdf
Kaynaklar : http://gunluk.dogadernegi.org/yuva/