Buzdolabından en az 120 yumurta kapasiteli kuluçka makinesi projesi. Maliyet ortalama 150-200 TL civarındadır. Bu elinizdeki malzemelere göre değişir.
Merhabalar.Daha önce sitede de yayınladığım bu ilk makinem çok yetersiz olduğu için yeni bir kuluçka makinası yapmaya karar verdim.
Yapımını daha önce http://www.turkeyforum.com/satforum/forum.php sitesinden de yayınladığım bu projeyi burada sizlerle de paylaşmak istiyorum. Umarım bu konuda çalışma yapmak isteyen birilerine yardımcı olur.
Kapasite olarak en az 120 adet yumurta dedim. Çünkü bu makinede 30 ar yumurta kapasiteli 4 raf, en üst katta da 104 adet bıldırcın yumurtası kapasiteli bir kat var. Tabi her rafın kenarlarına da koyarsanız 32 adet yumurta daha alır. Yani maksimum 152 Tavuk + 104 Bıldırcın yumurtası koyabilirsiniz. Bir de resimlerdekinin dışında nem ölçer olarak Arzum Bebbe nem ölçer cihazı kullanıyorum. İnternette 15-20 tl civarına bulabilirsiniz.
Diğer ürünlerin temini için bana ulaşabilirsiniz. Gerekli yerlere yönlendirebilirim. Mesela termostat, motor falan…
Kafanıza takılan soruları ve eleştirilerinizi bana yazabilirsiniz. Kendinyapsitesi üzerinden mesaj yollayabilirsiniz.
Fotoğraflara toplu olarak ulaşabilmek için bu adresten ulaşabilirsiniz.
http://s680.photobucket.com/albums/vv168/angel2604/KULUCKA/KuluckaMakinem/
Kullanılan malzemeler:
– Çift Kapılı Buzdolabı
– Eforstar PL100-T 0,1 Hassasiyetli + Zaman Röleli Termostat (Almak isteyenler iletişime geçsin, yönlendirebilirim)
– Dakikada 5 devir dönen Motor (Almak isteyenler letişime geçsin, yönlendirebilirim)
– 3 adet FAN
– 12V 3A adaptör
– 2 adet duy
– 1 tane 60W + 1 tane 25W Ampül
– Isıtıcı Kablo (1 paket – 22 metre)
– Silikon (ısıtcı kabloyu tutturmak için)
– Yaklaşık 10 metre kablo
– 3 adet dijital termostat
– 1 adet Termostat+Nem Ölçer (Arzum Bebbe)
– 20*65 Ebatlarında ısıcam (çift cam)
– camı tutturmak için köpük
– 4 adet sebzelikten sökülme RAF
– 4 adet Yumurta Kolisi
– 3 metre akvaryum hortumu
– Bir miktar vida vs hırdavat ürünleri
İlk iş olarak da dolap için bir buzdolabı almakla başladım. Buzdolabı tamircisinden çift kapılı bir buzdolabı aldım. Neden derseniz tek kapılılar çok büyük oluyor, kesmek gerek, o da çok zahmetli. Bunun yüksekliği alt kısmın 100*50*50 cm falan (yaklaşık).
Buzdolabının içini boşalttıktan sonra en önemli kısımlar raflar ve çevirme sistemi. Çevirmeyi dakikada 5 devir dönen özel bir motorla yapacaktım ve 4 raflı sistemi bana mısın demeden çevirir 10 raf da olsa çevirir bu motor. Termostatımın zaman rölesi özelliği olduğu için 6 saniyeye ayarladığımda yaptığım sistemde 180 derece dönüyor motor başı ve rafları 90 derece çeviriyor. Diğer 6 saniyede de diğer yöne 90 derece çeviriyor. Döndürme sistemi resimlerde açık sanırım
Camı kesmek için ufak bir avuç içi taşlama yeterli.
Metal kesme taşıyla kesmek gerek. Camın ebatları kırmızı kalemle çizili, ondan 1cm içten kestik ki camı içeriden olduğu gibi koyalım. İç kısmı cam ebatlarında kestik ve daha sonra resimde de görüldüğü gibi bir tür köpükle çevreledik ve 1 gün beklettik. Köpük şişiyor çünkü şiştikten sonra da bıçakla düzelttik.
Gelelim raflara. Toplam 4 raf var ve ben üstten 2. rafa bağladım döndürme sistemini, “raf-montesi-2” isimli resimde görülüdüğü gibi. Rafları döndürmek için de sağlı sollu iki yana 10 ar cm aralıklarla delikler açarak kısa tahtalar koydum (10cm kısa olmuş siz aynı sistemi yapacak olursanız en az 13cm yapın). Tahtalara da 7cm lik vidalar taktım, serbest duruyorlar, nasılsa sadece üzerinde dönecekler. Uçlarına da en son rafları yerleştirdikten sonra somun koydum, ne olur ne olmaz raflar düşmesin diye.
Rafların içine de bildiğimiz 30 lu yumurta kolilerinin 2 kenarından 2şer cm falan kesince rafa tam oturdu. Yine 30 yumurta kapasiteli. Bir de çıkıntıların ucunu hava akımı için kestim.
Isıtıcı kablo aslında 2 adet almıştım ama birini döşeyince baktım ki yeterli gibi, zaten yer de kalmadı. Döşemeden önce marketlerde kullanılan etiket vardı (nerden geldiyse) 1 rulo, onu kullandım önce ısıtıcı kabloyu sabitlemek için. Ardından silikonla ara ara yapıştırdım. Yoksa silikon geç kuruduğu için çok zor oluyor. Silikonun kuruması için de 1 gün bekledim.
Fan yerleştirmesinde üst kısma görülen yeşil fanlardan 2 tane taktım. 0,70 Amper lik fanlar ama pek üflemiyorlar yine de. Alt kısımda camın hemen altında bir tane daha fan var, o da suyun üstündeki lambaya doğru üflüyor. Aslında toplamda 0,70+0,70+0,30 = 1,70 Amper çekiyor bu 3 fan, ama bir de kısa bir LED lamba falan bağladım, ve elimde 2A lik adaptör olmadığından 3A lik adaptör kullandım. Zararı olmaz kanaatimce Sadece daha kuvvetli dönüyorlar. Bu arada 4. fanı da hemen camın üstüne, aşağıya üfürecek şekilde koydum ama sonra onun kablosunu çıkardım, denemelerimde gördüm ki o üst dolabı ve kenar kısmı soğutuyor.
Geldik duyları yerleştirmeye. Aslında ısıtmayı sadece ısıtıcı kablo ile yapacaktım ama 2. ısıtıcı kabloyu yerleştirmek yerine bir duy koyayım onunla ısıtayım dedim ve üst kısımda 2 fana rasında bir duy koydum. Sonra nem için alt kısma bir duy koydum. En önemli nokta: Bu lambaya gelen elektriği ayarlı elektrik düğmesi ile sağladım. Yani yine termostata bağlı, termostat devreyi açınca yanıyor ama watt ını ben ayarlıyorum. Oraya 60W lık lamba taktım ve ayarını 0-60 arasında dolap içindeki neme göre ayarlıyorum kesinlikle tavsiye ediyorum. Lambanın hemen 2-3 cm altına da büyük bir su kabı koydum, ordan neme göre şiddetini ayarlayabiliyorum.
Havalandırma, için yaklaşık 10delik var sanırım ama üst kısma 3 ve alt kısma 3 delik koydum. Dış kısımdan bunalra resimelrde de görüldüğü üzere plastik kapaklar koydum ve ortadan vidaladım dolaba. Tam o şekilde delikler full olacak şekilde lehim makinesiyle yaktım o kısımları. İsteğe göre hava delikleri kapatıp açılabilecek (bunu lisedeki kuluçka mekinesinde görmüştüm – davlumbaz fırınlarda da var aynı sistem – bazı sobalarda da vs.)
Ve sonuç olarak 120 Yumurta kapasiteli (Kenarlarla birlikte 152ye çıkabilir) Kuluçka Makinem hazır Hatta kolilerin üst boşluklarına da bıldırcın yumurtası koyarsanız kapasite 152 Tavuk Yumurtası + 80 Bıldırcın Yumurtası, toplam 232 Yumurtalık bir makineye dönüşebilir
Aklıma geldiğince yapım aşamasındaki önemli yerleri anlatmaya çalıştım. Tabi ki herşey buraya yazılmaz ama resimlerin açıklayıcı olduğunu düşünüyorum.
Kafanıza takılan bir soru olursa sorabilirsiniz.
Kaynaklar : Proje Tamamen Bana Aittir – İzinsiz Başka Yerde PAYLAŞILAMAZ – MUHAMMED
İhtiyaç Listesi : ((( Konu içerisinde ayrıntılı yazılı )))