Evkurculardan veya hurdacılardan temin edilen kompresörsüz buz dolabının rafları söküldü, motor montajı yapıldı, ampuller ve fan takıldı, elektrik panosu montajı yapıldı.
İlk iş olarak yalıtımlı dolap temin edildi.
2 adet 40 Watt ampul ve 220V aksiyel fan alınarak yalıtımlı dolabın içerisine montajı yapıldı.
Hava motoru yalıtımlı dolap içerisindeki gerekli nem oranını sağlamak amacıyla dolabın alt kısmına Şekildeki gibi yerleştirildi.
Sıcaklığın sürekli olarak kontrol edilmesi için elektrik panosunun içerisine Şekildeki termometrenin montajı yapıldı.
Yumurtaları 45 sağa ve 45 derece sola hareket ettirmek için uygun redüktörlü motor seçilerek dolaba Şekildeki gibi montajı yapıldı.
Redüktörlü motora bağlı saplama yumurtaların hareketini sağlamak için Şekildeki gibi form verilerek yerleştirildi. Elektrik panosuna montajı yapılan termometrenin algılayıcısı dolabın içine yerleştirildi.
Motor mili, sıcaklık sensörü Hareket sensörü yalıtımlı dolabın yan tarafına yumurtaların konulduğu tablanın 45 derece açı yaptığı zaman temas edeceği şekilde Şekildeki gibi yerleştirildi.
Motora bağlanan saplamanın yataklanması için Şekil deki rulman kullanıldı.
Montajı yapılan aksamların görevlerini yapabilmesini sağlayan elektronik parçalar elektrik panosuna Şekildeki gibi uygun şekilde yerleştirildi.
Öncelikle nemlendirme ünitesinin içine su doldurulur ve nem miktarının, kuluçkaya koyulan yumurta cinsine göre belirlenen miktara ulaşması sağlanır.
Sıcaklık kontrol rölesi 37-38 ayarlanır.
Fan çalıştırılır.
Sıcaklık düştükçe kontaktör devreye girerek içerisinin sıcaklığının sıcaklık kontrol rölesinde ayarlanan sıcaklık değerine ulaşıncaya kadar ısıtılması gerçekleştirilir (rezistans veya ampul).
Elektrik kontrol panelinden sisteme güç verilir.
Sistem stabil oluncaya kadar beklenir.
Yumurtalar sivri uçları aşağı bakacak şekilde uygun yerlere yerleştirilir.
Motor çalıştırılır.
Motor 45 bir tarafa doğru döner ve sensöre temas ederek belirlenen zaman kadar bekler.
Belirlenen süre tamamlandıktan sonra motor tam tersi yönde 45 açı yapar ve tekrar sensöre temas ederek belirlenen süre kadar bekler.
Kuluçkaya koyulan yumurta cinsine göre kuluçka süresinden 3 gün önce motor çalışması sonlandırılarak yumurtalar bir alt tabakaya yatay vaziyette yerleştirilir.
Nem oranını arttırmak için ek su tankları eklenir (havalandırmayla doğru orantılı).
Kuluçka süresinin dolmasıyla yumurtadan çıkan civcivler bir hafta daha makinede bekletilir ve bu süreçte sıcaklık günde ikişer derece düşürülerek civcivlere şekerli su verilir.
Daha sonra civcivler uygun sıcaklıkta başka bir yere alınarak, makinede gereken temizlik işlemleri yapılır ve işlem tamamlanmış olur.
Kümes hayvanları kuluçka süreleri ve makine parametreleri
İhtiyaç Listesi : Yalıtımlı dolap (25 TL) İnter sağ-sol enversör zaman rölesi rr-sx4t (60 TL + KDV) Schneider kontaktör lc1k09 220/230v (19,44 TL + KDV)