Lazerli ses iletimi sağlayan düzenek

Kapalı ortamlardada yada açık ortamda veri iletişimini lazer ile yapmak istemezmiydiniz. Örneğin klasik kablolu diyafon düzeneği yerine lazerle kablosuz olarak haberleşmek istemezmiydiniz.

Bu proje ile elektronik ortamdaki sesleri bir jak yardımı ile lazer pointer e aktarıp uzaktaki bir alıcıya yönlendirecek, karşıdaki alıcı ile de sesleri jak yardımı ile hoparlör e ulaştırabilirsiniz.

Çalışma mantığı;
Elektronik ortamdaki ses dalgaları kablo üzerinde bir akım oluşturur, bu akımın şiddetine göre hoparlörde titreşim ortaya çıkar, ve dolayısıyla ses. Hoparlör ün yerine lazer pointer cihazını eklediğimizi düşünürsek, o zaman ses dalgaları lazer pointer in akımını arttırıp-azaltacaktır, dolayısıyla lazer pointer de ışık titreşimlerine neden olacaktır. Bu titreşimleri uzaktaki bir ışık alıcısına aktarırsak bu ışık alıcısı üzerinden geçen akımı, üzerine gelen ışığın akımına göre ayarlayacaktır.

Gereken malzemeler;
Lazer pointer
Radyo, mp3 player vb. ses kaynağı
2 adet ses girişi için jak
Ses için kullanılan transformatör (8 ohm a 1000 ohm luk)
4 adet AA alkalin pil,
1 adet foto resistör (kadmiyum sülfid) (Aşağıdaki resimdeki gibi)






Projenin 2 kısmı var, 1.si lazer i gönderme, 2. si ise lazerden gelen ışığı alıp değerlendirme.

1. kısmının çalışma diyagramı aşağıdaki gibidir,


Bu kısımda yapılması gerekenler;
İlk önce lazer işaretleyici aletinin içerisini söküp pil bağlantıları için ilgili pil bağlantı yerlerine kablo ile lehim yapmak, daha sonra transformatör ün 1000 ohm luk kısmına bağlayacağız.
Transformatörün 8 ohm luk bölümüne ise ses kaynağından gelen jak ı bağlıyoruz.

Bağlantılardan sonra aşağıdaki gibi bir görüntü ortaya çıkmalı 🙂




2. kısımın diyagramı ise aşağıdaki gibidir.



Burada yapılan işlem;
Pil e foto resistörü ve jak ı bağlamak,
Bu şemadaki bağlantıdan sonra aşağıdaki alıcı kısmını elde etmiş oluruz.


Bundan sonra yapılması gereken iş lazer in ucundan çıkan ışığı üstteki resimde alıcı kısımda yer alan foto resistör e yönlendirmek. Bunun için foto resistörü ve lazeri ayarladıktan sonra sabitlemek gerekecektir. Çok uzak mesafeler için bu devrenin çalışması için mikron derecesinde hassasiyetle ayarlama yapmak gerekecektir. Ayrıca güçlü bir laser kullanmak da gerekebilir.


Bir cevap yazın